尼日利亞、索馬里、南蘇丹、也門恐爆發饑荒 近140萬名兒童瀕於死亡邊緣

 

尼日利亞、索馬里、南蘇丹、也門恐爆發饑荒 近140萬名兒童瀕於死亡邊緣

On 3 November 2015, community Health Worker (CHW), Hawa Abukar Waladi, based in Salamey Idale IDP camp, goes door to door to spread health messages to mothers and children living in the camp. Hawa works for UNICEF partner, Swiss-Kaalmo, which uses an integrated Community Case Management (iCCM) approach, bringing a package of services in health, nutrition and WASH through health facilities such as mother health centre (MCH) and also CHWs like Hawa. CHWs are based in communities and equipped to treat common childhood diseases such as pneumonia, diarrhoea and measles. With UNICEF support, Swiss-Kaalmo offers services in 87 locations, including 33 IDP camps and 44 villages, reaching nearly 20,000 children

© UNICEF/UNI201541/Rich

紐約/達卡/奈洛比/阿曼/香港,2017年2月21日──聯合國兒童基金會(UNICEF)指,尼日利亞、索馬里、南蘇丹、也門有機會爆發饑荒,預計今年有近140萬名兒童因嚴重急性營養不良而瀕於死亡邊緣。

UNICEF執行主任安東尼.雷克指:「拯救那100多萬名兒童的時間正迅速流逝,但我們仍能拯救很多生命。這場營養不良危機及饑荒主要是人為的,我們促請大家立即採取行動。我們不可以重蹈覆轍,讓2011年非洲之角饑荒的悲劇重演。」

今年,在尼日利亞北部受衝突影響的阿達馬瓦州、博爾諾州及約貝州,兒童患上嚴重急性營養不良的人數預計會達到45萬名。負責監測不穩定食物供應的饑荒預警系統網絡Fews Net指,博爾諾州部分早前無法進入的地區去年年底很可能發生饑荒,而在其他人道救援行動仍未能接觸到的地區,這個情況可能會持續下去。

索馬里原本已因為持續數十年的衝突而相當脆弱,旱災令當地的情況雪上加霜。當地逾半人口,即620萬人目前正面對嚴峻的食物供應不穩定,需要人道救援。今年,預計會有約18.5萬名兒童患上嚴重急性營養不良,然而個數字很可能於未來幾個月增急增至27萬名。

衝突、貧窮及局勢不穩連番打擊南蘇丹,令逾27萬名兒童患上嚴重營養不良。該國中北部地區的聯合州最近宣布陷入饑荒,當地約有2萬名兒童。若然不採取行動去遏止糧食危機擴散,預計到今年7月的生產淡季,全國面對食物供應不穩的人口預計將由490萬人增至550萬人。

另外,也門因為過去兩年衝突肆虐,令46.2萬名兒童患上嚴重急性營養不良,較2014年增加近兩倍。

 今年,UNICEF與伙伴合作為嚴重營養不良的兒童提供治療,目標為尼日利亞22萬名、南蘇丹20萬名、索馬里20萬名及也門32萬名嚴重營養不良的兒童提供治療。