改善緬甸環境安全及人道救援 確保羅興亞兒童安全回境

 

改善緬甸環境安全及人道救援 確保羅興亞兒童安全回境

(Right) UNICEF Deputy Executive Director Justin Forsyth meets students at a UNICEF-supported transitional learning centre in the Hakimpara makeshift settlement, Cox's Bazar district, Bangladesh, Thursday 25 January 2018. The transitional learning centre serves Rohingya children who fled violence in Myanmar and are now living in refugee camps in Bangladesh. Children learn English, mathematics, Burmese, sciences, and arts in the learning centres. They also receive psychosocial counselling and are taught hygiene and life skills. Books, pens, colouring pencils, school bags and other educational materials are provided. An estimated 688,000 Rohingya refugees have fled across the border into Bangladesh from Myanmar’s Rakhine State following the outbreak of violence there in late August 2017. More than half of the refugees are children.

© UNICEF/Nybo

2018年1月25日,聯合國兒童基金會(UNICEF)副執行主任福賽斯於孟加拉科克斯巴扎爾由UNICEF支援建設的臨時學習中心與學生見面。

孟加拉,科克斯巴扎爾/香港,2018124——UNICEF副執行主任福賽斯表示,緬甸必須加強保安措施和確保人道援助在境內不受阻礙,讓羅興亞兒童安全返回家園。

福賽斯在孟加拉南部的難民營提及,難民中有58%是兒童,很多都因被暴力對待而受精神創傷。「在任何遣返羅興亞家庭回到緬甸的協議中,保障兒童安全、確保支援的權力及需要等至關緊要。緬甸難民回境必須是自願、安全及有尊嚴的。」

自去年8月緬甸爆發衝突,龐大的難民營容納68.8萬名跨越若開邦邊境的羅興亞難民,超過一半是兒童。

「過去幾天我們仍收到邊境村落發生槍擊和砲火事件的消息。除非兒童返回緬甸的安全和福祉受保障,不然談論遣返安排仍言之尚早。」

「孟加拉當局支援瀕臨絕望的人所做的一切值得讚許。在他們領導下,這場人道災難的最壞結果才能在極度困難的情況下避免發生。」

不過,福賽斯表示雨季將至,未來還會有嚴峻的難關。

「營帳的生活環境無疑是非常惡劣的——過度擁擠、食水、衞生設施、醫療設備和教育機會短缺,這些會為兒童帶來傷害。」

UNICEF是和孟加拉政府合作、為難民和收容社區提供支援的國際和全國組織的其中之一。UNICEF和伙伴攜手挖掘過百個水井,設立1.6萬個廁所,幫助約100萬名兒童和成人接種霍亂疫苗,發現33.5萬宗兒童營養不良個案,及為約8萬名兒童提供學習機會。

即使如此,水媒疾病和其他傳染病持續威脅在過度擁擠營帳居住的人。為確保所有居民能用基本設施,這些營帳急需疏導人口。目前為止,每100人共用一個廁所,經常發生供水不足的情況。

此外,為更全面保護兒童,應該落實各項措施以防止人口販賣及其他危害兒童安全的活動,必須為被迫離開家園而受創傷的兒童提供心理輔導。

兒童的學習和遊戲空間正快速擴展,但仍無法追上其需求。近22萬名兒童缺乏接受教育的機會。

福賽斯說:「兒童缺乏學習機會的時間越長,他們就會面對越大的風險,導致失去機會創造自己和家人的未來。」